Lezing 'Hollandse meesters in de Hermitage'

Lezing door kunsthistorica Karin Braamhorst
vrijdagavond 16 februari 2018

Lang geleden zijn ze neergestreken in de Hermitage. Ze hebben generaties Russische tsaren en Europese monarchen voorbij zien trekken. Ze overleefden wereldoorlogen en revoluties. In Sint Petersburg zijn ze een miljoenenpubliek gewend. En nu zijn de topstukken uit de collectie Hollandse meesters weer even terug in Nederland.De Russische liefde voor Hollandse meesters begon al in de zeventiende eeuw. Peter de Grote kocht tal van schilderijen in Holland. Zijn opvolgers en de Russische elite waren nog gepassioneerder in hun verzamelwoede. En zo werd de Hermitage uiteindelijk de trotse bezitter van een ongekend rijke verzameling Hollandse meesters.
Cees Nooteboom vroeg zich in een essay in de begeleidende catalogus af of de schilderijen van Rembrandt, Dou en Metsu ooit heimwee zouden hebben gehad. Natuurlijk kan een schilderij geen heimwee hebben maar de geschilderde mensen zijn zo levensecht en zo echt Hollands dat de gedachte toch niet helemaal onwaarschijnlijk was.
In deze lezing gaan we deze schatten bekijken en bespreken.

Vrijdag 16 februari 2018
20:00 Atelier JoutaDoet, Zeedijk 7 Ferwert (inloop vanaf 19:30)
€ 15,00 pp inclusief koffie/thee

Naar aanleiding van de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage -
Oogappels van de tsaren
 van 7 oktober— 27 mei 2018 bezoek website Hermitage Amsterdam

 

 KarinBraamhorst  www.Karin Braamhorst

Karin Braamhorst  is kunsthistoricus, docent en auteur van o.a. het Ikonen Lexicon (2004) en Het poppenhuis van Petronella Oortman (2014). Ze is een ervaren spreekster die gedreven wordt door haar passie voor kunst. Karin heeft een grote kennis van de kunstgeschiedenis en weet die op intrigerende wijze over te brengen op haar publiek. Zij geeft inspirerende lezingen en cursussen voor een zeer uiteenlopend publiek: zowel vakgenoten als leken zitten bij haar verhalen op het puntje van hun stoel.  Zij is in staat  haar toehoorders te enthousiasmeren en te ontroeren. Door haar persoonlijke stijl weet zij haar publiek te betrekken bij de verhalen die ze vertelt.


Ik heb belangstelling:

Naam: 
E-mail 
Bericht